ΟΣΤΕΟΑΡΘΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΣΤΕΟΑΡΘΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ

Αφορά το 1/3 του πληθυσμού και οι παράγοντες κίνδυνου είναι η παχυσαρκία ,το τραύμα του ισχίου ,ιστορικό έντονης χειρωνακτικής εργασίας, οι ανατομικές βλάβες του ισχίου .Αφορά περισσότερο γυναίκες  μετά την εμμηνόπαυση .

Προκαλεί έντονο πόνο και αναπηρία .Όπως και σε άλλες παθήσεις το καλό ιστορικό είναι  βασικό για να κατανοηθεί η ένταση του πόνου και η δυσλειτουργία που προκαλεί στη  καθημερινότητα όπως επίσης  και να αξιολογηθεί η  κατάσταση και να αποφασιστεί η θεραπεία.

Η έναρξη των συμπτωμάτων η αλλαγή στις καθημερινές δραστηριότητας η εντόπιση του πόνου η διάρκεια της βάδισης ο νυχτερινός πόνος κάποιο παλαιό η νέο τραύμα και άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις   είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τον ασθενή

Η κλινική εξέταση στην πλειονότητα των σοβαρών περιπτώσεων αποκαλύπτει μεταξύ των άλλων    την απώλεια της έσω στροφής του ισχίου που είναι ο πιο προγνωστικός παράγοντας για οστεοαρθρίτιδα σε ασθενείς που αναφέρουν πόνο στο ισχίο .

Η εξέταση συμπληρώνεται και επιβεβαιώνεται από τον ακτινολογικό έλεγχο ενώ πιο ειδικές εξετάσεις μπορεί να απαιτηθούν.

Από τις χειρουργικές επεμβάσεις η αρθροπλαστική είναι το gold standard για την εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα ισχίου τελικού σταδίου.

Ένα σχόλιο για την αρθροσκόπηση του ισχίου με βάση την βιβλιογραφία .Η αρθροσκόπηση του ισχίου έχει περιορισμένη ικανότητα στην αναγνώριση της παθολογίας του ισχίου και θεραπεία γιατί τα οπίσθια τμήματα του ισχίου που  δεν  φαίνονται καλα .

Από τις συντηρητικές θεραπείες που εφαρμόζονται στα αρχικά στάδια όλες έχουν τα μειονεκτήματα τους. Τα μη στεροειδή  αντιφλεγμονώδη προκαλούν μακροχρόνια γαστρεντερολογικά και καρδιολογικά προβλήματα, οι glucosamine και chondroitin έχουν ασαφή οφέλη ,η άσκηση και η απώλεια βάρους έχουν οριακά οφέλη για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου-καλύτερα επιδρούν στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος-ενώ εναλλακτικές θεραπείες δεν υποστηρίζονται από την βιβλιογραφία για την μακροχρόνια ανακούφιση του πόνου.