RUNNING INJURIES I

Το τρέξιμο είναι μια αθλητική δραστηριότητα που βρίσκεται σε συνεχή ανοδική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Δυστυχώς οι τραυματισμοί είναι συχνοί  και έχουν συγκεκριμένα αίτια ενώ αφορούν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και συνήθειες τρεξίματος.

θα γίνει μια επισκόπηση των συνηθέστερων τραυματισμών και οπου είναι δυνατόν θα αναφερθούν σημεία που μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει και ο ίδιος ο πάσχων . 

Για να γίνει η ανάγνωση πιο ευχάριστη χωρίζεται σε τρία μέρη

Running injury I

Μεταταρσοφαλαγγική θυλακιίτιδα

Ξεκινά σαν ένας απλός πόνος μετά από επαφή με κάποιο αντικείμενο; πέτρα η σε τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο. Ο πόνος αυξάνεται με το τρέξιμο η το περπάτημα και εντοπίζεται στην βάση της 2ης και σπανιότερα της 3ης φάλαγγας. Συχνά υπάρχει έντονος ερεθισμός, οίδημα ,περιορισμός, στην κίνηση της μεταταρσοφαλαγγικης ενώ αν υπάρχει βλάβη του plantar plate η άρθρωση γίνεται χαλαρή. Το οίδημα ,ο περιορισμός της κίνησης η ή υπερβολική σε σχέση με το άλλο δάκτυλο κίνηση ,το πόσο εύκολα εκλύεται ο πόνος είναι τα στοιχεία που καθοδηγούν για την σοβαρότητα της κατάστασης. Τραυματίζονται συχνότερα αυτοί που αρχίζουν να ασκούνται σε μεγάλη ηλικία – λόγω πτώσης της καμάρα, και όσοι έχουν υπερβολικό βάρος. Μερικές φορές δημιουργείται μόνιμη γωνίωση του δακτύλου, ενώ στα τελικά στάδια, το βάδισμα αλλάζει για να αποφευχθεί ο πόνος.

Μεταταρσαλγία

Δημιουργεί έναν βύθιο πόνο μπροστά στον άκρο πόδα χωρίς να περιλαμβάνει τα δάκτυλα. Αρχικά είναι μικρός, αυξάνεται σημαντικά με το τρέξιμο και το περπάτημα. Οι ασθενείς περιγράφουν ότι ο πόνος εμφανίζεται σε συγκεκριμένο χρόνο τρεξίματος ή απόσταση τρεξίματος.Το πόδι παραμένει ευαίσθητο μετά το τρέξιμο και υπάρχει δυσκαμψία το πρωί. . Πρόκειται για μια βλάβη μεταξύ 2ου και 5ου μετατάρσιου με τουλάχιστον 2 εμπλεκόμενα μετατάρσια. Πολλές φορές αφορά και τα δύο πόδια.Αυτοί που αυξάνουν απότομα την απόσταση του τρεξίματος η την ένταση του τρεξίματος είναι πιο επιρρεπείς στις βλάβες