Τραυματισμός των οπίσθιων μηριαίων (HAMSTRINGS INJURIES)

Τραυματισμός των οπίσθιων μηριαίων (HAMSTRINGS INJURIES)

Στο παρόν άρθο θα περιγραφούν οι θλάσεις των οπισθίων μηριαίων και όχι οι ρήξεις που αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.

Οι οπίσθιοι μηριαίοι είναι μια ομάδα μυών που αποτελούνται από  τον δικέφαλο μηριαίο ,τον ημιμεμβρανώδη  και τον ημιτενοντώδη .Είναι από τους πιο συχνούς τραυματισμούς κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας.

Ο δικέφαλος μηριαίος είναι ο πιο συχνά τραυματιζόμενος μυς του συμπλέγματος των hamstrings . Είναι ένας δυναμικός σταθεροποιητής του γόνατος και πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν σε περιπτώσεις αστάθειας του γόνατος .

Ο ημιτενοντώδης είναι γνωστός γιατί χρησιμοποιείται στην αποκατάσταση του προσθίου χιαστού .Σε κάποιο ποσοστό αναγεννιέται αν τον κόψουμε αλλά η επανακαθήλωση  του είναι στην περιτονία του γαστροκνημίου και  όχι στην κνήμη .

Ο ημιμεμβρανώδης είναι σταθεροποιητικός παράγοντας της οπίσθιας  εσω γωνίας του γόνατος.

Όλοι οι οπίσθιοι μηριαίοι κάνουν έκταση του ισχίου και κάμψη του γόνατος, σταθεροποιούν το ισχίο καθώς και την οπίσθια έξω και οπίσθια έσω γωνία του γόνατος ενώ συμμετέχουν και στην εσωτερική και εξωτερική στροφή του γόνατος όταν αυτό είναι σε κάμψη .

Επιδημιολογία .

Ποδόσφαιρο .Από την μεγαλύτερη έρευνα που διενεργήθηκε μέχρι σήμερα από την UEFA μεταξύ 2001 και 2008 υπήρχαν 4483 τραυματισμοί μεταξύ των οποίων 525 αφορούσαν hamstring injuries (12%) .Η θλάση των οπισθίων μηριαίων ήταν ο πιο συχνά διαγνωσμένος τραυματισμός σε elite-level αθλητές.Επίσης διεπιστώθει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και λιγότερο ευλύγιστοι παίχτες ήταν πιο επιρρεπείς με μέσο όρο αποχής 9 ημερών.

Τρέξιμο.Εδώ η παρατήρηση έγινε σε ολυμπιακούς αγώνες όπου διεπιστώθει ότι οι hamstring injuries εμφανίζονται σε ποσοστό 24%  με τους άνδρες να παθαίνουν τραυματισμούς συχνότερα από τις γυναίκες και οι συμμετέχοντες σε 4-400 να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Χορευτές.Απο έρευνα στο ballet academy of Stockholm ευρέθει ότι  το 34%  των τραυματισμών αφορά τους hamstrings και συμβαίνει κυρίως σε αργές κινήσεις που αφορούν σε κάμψη .Επίσης παρατηρήθηκε ότι οι χορευτές αγνοούν συχνά τον  πόνο και συνεχίζουν την ενασχόληση τους !

Water sports .Οι θλάσεις στους οπίσθιους μηριαίους είναι τόσο συχνές που αναγράφονται και στα ενημερωτικά φυλλάδια για αυτά τα αθλήματα,αφορούν κυρίως ανδρες και οι μισοι είναι υψηλού επιπέδου αθλητές .

 

 

Κλινική εξέταση.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται από την κλινική εξέταση και μόνο περιπτωσιακά ,σε ασαφής περιπτώσεις χρησιμοποιείται υπέρηχος  η MRI .

O ασθενής αναφέρει πόνο στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού ενώ κάποιοι ακούνε και «ήχο» την στιγμή του τραυματισμού .Στη ψηλάφηση διαπιστούται πόνος η και κενό -αν υπάρχει ρήξη –να σημειωθεί ότι πρέπει να ψηλαφηθεί και το ισχιακό κύρτωμα ,περιοχή έκφυσης των μυών .Αν είναι πρόσφατη η βλάβη μπορεί να δούμε και εκχύμωση .

Υπάρχουν test για την διάγνωση της βλάβης ,το standing hell drag test ,το straight test με τον ασθενή σε πρηνή θέση ,το bend knee stretch test ,την αδυναμία στην  υπο αντίσταση κάμψη του γόνατος.

Θεραπεία. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων της θλάσης των οπίσθιων μηριαίων η θεραπεία είναι συντηριτική .

Υπάρχει πρωτόκολλο αντιμετώπισης το οποίο  ξεφεύγει από τους σκοπούς αυτού του άρθρου.

Oι γενικές οδηγίες είναι αρχικά έλεγχος του πόνου με αντιφλεγμονώδη ,έλεγχος του οιδήματος με παγοθεραπεία ,αποφυγή φόρτισης και κίνηση με βακτηρίες ,αποφυγή μεγάλων περιόδων ακινητοποίησης γιατί αυτό οδηγεί σε ατροφία των μυών και επανατραυματισμό ,γρήγορη ένταξη σε ασκήσεις ενδυνάμωσης και stretching.Συστήνεται και θεραπεία με platelet rich plasma αλλα δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα .