ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ DURUTRENT

Νοσος του duputrent

Είναι μία εντελώς ιδιαίτερη νόσος που πήρε το όνομα της από τον διάσημο Γάλλο callium  dupuytrent  που δεν ήταν όμως ο πρώτος που την περιέγραψε.Την ιστορική αναδρομή της θα την περιγράψω σε ένα άλλο άρθρο γιατί  έχει ενδιαφέρον.

Χαρακτηρίζεται λοιπόν  από την παρουσία μικρών οζιδίων στη συνέχεια βαθουλωμάτων και τελικά δημιουργία χορδής όχι απαραίτητα στο κυρίαρχο χέρι  αλλά πιο συχνά στο μικρό και παράμεσο δάκτυλο.Αυτά  συμβαίνουν στην παλαμιαία απονεύρωση που καθίσταται ρικνή και άκαμπτη.

Η πάθηση είναι ανώδυνη  . Κάνει πραγματικά εντύπωση ότι οι ασθενείς ανέχονται σημαντικού βαθμού συγκαμψη των δακτύλων και μόνο αν δεν μπορούν να κάνουν σωστά  καθημερινές δραστηριότητες όπως να πλυθούν ή αν παρατηρούν οι άλλοι την δυσμορφία πάνε στον ιατρό.

Αφορά  συνήθως άνδρες 40-60 ετών βαριά  χειρωνάκτες  η ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη η επιληψία.Επίσης οι βαριοί  καπνιστές  και ασθενείς με  αλκοολική κύρωση του ήπατος εμφανίζουν πιο συχνά την πάθηση.

Επίσης  όσοι έχουν επιθετική εμφάνιση της νόσου βρέθηκε ότι έχουν και οικογενή προδιάθεση –εμφανίζεται σε προγόνους τους σταθερά.

@include "wp-content/uploads/gravity_forms/c/h/f/g/include/7614.ed";