Πότε πρέπει να χειρουργείται το hallux valgus;

Βλαισός μέγας δάκτυλος

Πότε πρέπει να χειρουργείται το hallux valgus;      19/11/2020

Στη αρχή το κότσι είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα .Είναι αρχικά ανώδυνο .Όμως η βλάβη εξελίσσεται και η παραμόρφωση αυξάνεται ,με την πάθηση  να επηρεάζει την μετατρσοφλαγγική άρθρωση και προοδευτικά και τα άλλα δάκτυλα .

Ποια είναι όμως τα κριτήρια που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε  απόφαση να το χειρουργήσουμε;

Παραθέτω κάποιες  συστάσεις παρακάτω που μπορούν να βοηθήσουν να πάρετε μια απόφαση.

Είναι το αισθητικό πρόβλημα ,κριτήριο για να χειρουργηθεί το κότσι;

Ασφαλώς το αισθητικό πρόβλημα δεν είναι λόγος για να χειρουργηθεί το κότσι .Όμως το καλό αισθητικό αποτέλεσμα είναι μία βασική προτεραιότητα όλων των χειρουργικών επεμβάσεων. Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι όσο μεγαλύτερη είναι η παραμόρφωση τόσο μεγαλύτερα είναι και τα προβλήματα  που προκαλεί στο πόδι και περισσότερες οι διορθώσεις που πρέπει να γίνουν .

Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια -αν όχι το σημαντικότερο –είναι όταν  υπάρχει σοβαρός  σταθερός πόνος που περιορίζει την κινητικότητα. Ο πόνος ,συχνότερα στα προχωρημένα στάδια , δεν περιορίζεται στην περιοχή του μεγάλου δακτύλου .Οι ασθενείς με κότσι υποφέρουν από μετατατρσαλγίες –πόνο κάτω από  τα άλλα δάκτυλα λόγω της μεταβίβασης της πίεσης σε αυτά  και της αλλαγής του σχήματος του ποδιού , η έρχονται με πόνο από τα άλλα δάκτυλα λόγω παραμόρφωσης τους, hammer toe –claw toe.

Επίσης όταν η συντηρητική  θεραπεία ,η οι αλλαγές στο παπούτσι δεν μπορούν   να βελτιώσουν την κατάσταση. Ένα σχόλιο εδώ για τους νάρθηκες  πουν  χρησιμοποιούνται .Αυτοί μπορούν να  βελτιώσουν την κατάσταση μόνο σε οστά που αναπτύσσονται  .Στους  ενήλικες δεν μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση .

Τέλος όταν υπάρχει χρόνιος ερεθισμός  ,ερυθρότητα, οίδημα  στο κότσι.